Nieuws

Hoe laat je jouw kids meer bewegen?

Hoe laat je jouw kids meer bewegen?

Kinderen bewegen steeds minder

Kinderen tussen de 4 en 11 jaar maken een snelle ontwikkeling door, zowel motorisch als intellectueel. Onderzoek heeft aangetoond dat meer fysieke activiteit kinderen helpt bij deze ontwikkeling, en daarnaast een fijn en gezond gezinsleven stimuleert. Steeds meer kinderen kampen met overgewicht en een slechtere motoriek door te weinig beweging. Dat komt onder andere door de digitalisering, de verstedelijking, en doordat er minder veilige plaatsen zijn om buiten te spelen. 

Xplora's smartwatches voor kinderen inspireren kinderen om meer te bewegen en stimuleren activiteit en spel.  Niet alle kinderen zijn natuurlijk hetzelfde, en het hangt ook van de leeftijd af op welke manier er geleerd wordt, en hoeveel fysieke activiteit daarbij past. 

Minimaal 60 minuten

Het ministerie van volksgezondheid heeft een aantal richtlijnen opgesteld met betrekking tot de beweging van kinderen. Zo zouden kinderen en jongeren dagelijks minimaal 60 minuten actief moeten zijn. Dit zou dan gaan om matig intensieve inspanning zoals fietsen, wandelen of zwemmen. Daarnaast wordt aangeraden minstens drie keer per week spier- en botversterkende oefeningen te doen, zoals dansen, springen of simpele kracht-oefeningen. De algemene richtlijn is toch wel dat meer beweging altijd beter is, en dat er vooral niet teveel moet worden stilgezeten. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Hoe Xplora activiteit stimuleert

 Via het activiteitenplatform Goplay organiseert Xplora verschillende campagnes die zich richten op het stimuleren van fysieke activiteit bij kinderen. Samen met bekende namen als UNICEF, Benfica voetbalclub en Sega's Sonic the Hedgehog worden de kinderen gestimuleerd om in beweging te zijn en tegelijkertijd bij te dragen aan iets dat groter is dan zijzelf. Zo proberen we bijvoorbeeld met de Net Zero Campagne al lopend een stad in Libanon aan groene energie te helpen. 

 Met de ingebouwde stappenteller in de watch kunnen kinderen zelf zien hoeveel ze bewegen, kunnen ze proberen hun doelen te behalen en verzamelen ze Xplora Coins die via Goplay in te wisselen zijn voor toffe producten of leuke spelletjes. 

 Hier kun je meer lezen over Xplora's Goplay platform.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Kinderen veranderen

 De smartwatches van Xplora zijn speciaal ontwikkeld voor de leeftijdsgroep van 4 tot 11 jaar en hebben verschillende functies en mogelijkheden die bij alle kinderen in deze leeftijdsgroep passen. Een 4-jarige heeft behoefte aan een veilige omgeving met het gezin, terwijl een 10-jarige op zijn beurt meer individuele vrijheid nodig heeft. Met deze verschillen hebben we rekening gehouden. 

 Hier kun je zien wat typische leeftijdskenmerken zijn voor je kind en op die manier beoordelen op welke manier je Xplora's smartwatch en zijn functies het best kunt gebruiken: 

 4-5 jaar:

 

Kinderen tussen de 4 en 5 jaar zijn vooral bezig met het oefenen van de eigen lichaamscontrole. Ze leren snel en je kunt natuurlijk al super actieve dingen met je kind ondernemen.

Je kunt bijvoorbeeld wandelingen in de omgeving of in het bos maken en samen de natuur verkennen in de verschillende seizoenen. Ook is het goed om op verschillende terrein te lopen en zo de balans te oefenen. Denk daar bijvoorbeeld aan nat terrein, sneeuw, ijs, mos, terrein met wortels, gras, asfalt of het strand. Oefen balans, draaien, werpen en vangen voor meer controle over de eigen bewegingen. Wanneer de controle over het lichaam beter wordt, zijn bewegingen meer geautomatiseerd dan voorheen en is het makkelijker meerdere dingen tegelijk te doen. 

Kinderen hebben daarnaast een levendige fantasie. Ze creëren, dramatiseren en transformeren de werkelijkheid. Alles is mogelijk in hun wereld. Verbeelding en realiteit gaan hand in hand. Voor kinderen is alles om hen heen levend, en kan overal over gepraat worden.

Tijdens deze periode groeit de woordenschat snel. Het kind praat veel, leert rijmpjes en liedjes uit het hoofd, en zegt constant wat hij of zij doet en wil. Kinderen spelen met taal, en wanneer nieuwe woorden of uitdrukkingen zijn geleerd is dit spannend en wordt dit steeds uitgeprobeerd. Daarbij zijn krachtige uitdrukkingen en overdrijvingen favoriet. . 

Het kind balanceert steeds tussen het verlangen iets nieuws uit te proberen, maar ook de angst om iets verkeerds te doen. Het kind weet inmiddels steeds beter of iets wel of niet mag, ook als de ouders niet in de buurt zijn. Omdat het kind sterk gehecht is aan de ouders, identificeert het zich met hen. Gaandeweg worden de normen van de ouders onderdeel van het kind zelf. Het zal proberen te handelen in overeenstemming met deze normen, ook als de ouders niet aanwezig zijn en het kunnen controleren.

In deze fase houdt het kind zich bezig met het imiteren van oudere kinderen en volwassenen; het wil dingen zelf doen en daarin steeds beter worden. Te midden van alle activiteit en ontplooiing komt het kind grenzen en obstakels tegen, deels doordat het zelf nog niet alles kan en deels doordat sommige dingen niet mogen. Als het kind zich binnen redelijke grenzen mag ontplooien, krijgt het kind meer controle over het eigen leven en leert het steeds meer nieuwe dingen. De volwassenen moeten het eigen initiatief van het kind dus op een goede manier begeleiden.

De watches kunnen voor deze groep vooral gebruikt worden om te zien hoe de eigen activiteit gemeten kan worden, en hoe leuk het is zoveel mogelijk stappen te zetten en daarmee de stappenteller omhoog te zien gaan.

Bekijk hier onze smartwatches voor kids. 

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

6-11 jaar:

Nu hebben de kinderen een goede lichaamsbeheersing en wordt speelgoed interessant waarmee de motorische vaardigheden uitgedaagd worden. Activiteiten als touwtjespringen, voetballen, schaatsen en alpineskiën zorgen voor deze uitdaging en trainen tegelijkertijd de spieren en het coördineren van verschillende bewegingen. Kinderen gebruiken hun lichaam graag en merken steeds meer wat ze allemaal kunnen.

Overmatig en eenzijdig computergebruik kan ertoe leiden dat kinderen steeds passiever worden en minder creatief. Ze raken er zo aan gewend dat op een scherm alles voor ze bedacht en gedaan wordt, dat ze vergeten hoe het is om te spelen. Studies suggereren ook dat het schadelijk is om uren voor een scherm te zitten. Het kan leiden tot concentratieproblemen en slaapproblemen. In deze blog kan je daar meer over lezen.

Tijdens deze periode kan juist veel aangeleerd worden, bijvoorbeeld een goede sport- en bewegingsroutine. Daarom is het des te belangrijker juist nu kinderen te stimuleren meer te bewegen en te laten zien hoe leuk bewegen kan zijn. Je kunt je kind bijvoorbeeld verschillende sporten laten uitproberen om te kijken welke sport het beste bij het kind past, en je kunt samen met je kind op zoek gaan naar uitdagende speelmogelijkheden zowel binnen als buiten. 

Ook kan het kind leren actief te zijn in het verkeer, door zelf (met jou) naar school of naar een andere activiteit te lopen of te fietsen.  

Juist om te leren zelfstandig naar school te gaan, zelf op de speelplaats te spelen, en natuurlijk om de activiteit ook bij te houden zijn onze smartwatches ontwikkeld. 

Lees meer over onze innovatieve smartwatches voor kinderen