Nieuws

Hoe laten je jouw kind zo lang mogelijk kind zijn?

Hoe laten je jouw kind zo lang mogelijk kind zijn?

Minder actief, meer beeldschermtijd

Onze kinderen worden steeds minder actief, terwijl de tijd die ze achter een beeldscherm doorbrengen nog nooit zo hoog is geweest. Onderzoekers en deskundigen maken zich grote zorgen over deze ontwikkeling. Het is dus belangrijk om uit te vinden hoe we onze kids van de bank af krijgen en op avontuur laten gaan in die spannende, mooie buitenwereld.

 (Tekst gaat verder onder afbeelding)

"Ga buiten spelen!"

Dat zeg jij vast ook vaak tegen je kids. Maar misschien gebeurde dit vroeger nog wel vaker. Voor vele generaties voor ons was het buitenspelen een groot deel van het leven van kinderen, vooral omdat het anders thuis te vol was, en er minder andere dingen te doen waren. Tijd in de buitenlucht doorbrengen hoorde er toen helemaal bij.

Het oude spelen zoals fietsen, spelen met een bal, blokken, puzzels, boeken lezen en doen alsof, gebeurt in de huidige tijd steeds minder door de aantrekkingskracht van het spelen en kijken op beeldschermen en tablets.

Met een Xplora X5 Play smartwatch kun je kinderen aanmoedigen actiever te zijn doordat ze beloond worden met Xplora Coins. Dit virtuele betaalmiddel kan gebruikt worden op ons spannende Goplay platform en zo kan een evenwicht gevonden worden tussen activiteit en schermtijd voor kinderen.

Verontrustende cijfers

Uit onderzoek blijkt dat de jongere generaties steeds meer tijd achter een scherm doorbrengen. Volgens het Pew Research Center meldde 26% van de ondervraagde ouders in de VS dat hun kinderen van 11 jaar of jonger te veel tijd doorbrengen op smartphones of met het spelen van videospelletjes. Uit het onderzoek bleek ook dat maar liefst 60% van de kinderen al voor hun vijfde een smartphone gebruikt.

Experts op het gebied van kinderontwikkeling van het Michigan Health Lab hebben ontdekt dat kinderen meer tijd doorbrengen op elektronische apparaten dan dat ze deelnemen aan het traditioneel kinderspel.

Mijn advies is om jonge kinderen helemaal geen toegang te geven tot elektronische apparaten of schermen tijdens de vroege kinderjaren”, zegt Dr. Errol Baptist tegen Wealth of Geeks. Baptist doceert medische studenten als klinisch professor in de kindergeneeskunde aan de Universiteit van Illinois.

De voordelen van het ouderwetse kinderspel zijn enorm groot”, zegt Baptist. “Traditioneel speelgoed zet kinderen aan tot denken; het stelt hen in staat om kritische denkvaardigheden te ontwikkelen, dingen te bouwen en hun verbeelding te gebruiken. Kinderen leren relaties te begrijpen, wanneer ze knuffelbeesten of poppen kunnen gebruiken en ze in levensechte situaties kunnen plaatsen

Met een Xplora smartwatch kun je veilige zones registreren en altijd zien waar je kind zich bevindt met het ingebouwde GPS-systeem. Het is dus hoog tijd om ze naar buiten te sturen om zelf te spelen!

 (Tekst gaat verder onder afbeelding)

Vertraagt de ontwikkeling

Elaine Sharpe, universitair hoofddocent psychologie aan de Rockford University, legt uit dat het sterk beperken van schermtijd voor kinderen, invloed heeft op de ontwikkeling van de hersenen. 

Het kijken naar een scherm verwart een deel van hun redenering en presenteert de wereld in twee dimensies. Kinderen leren tastend en met hun handen, en dat kan niet via een beeldscherm. Traditioneel spel bevordert de creativiteit. De situaties die kinderen met hun speelgoed naspelen, bootsen na wat ze in het echte leven meemaken. Ze proberen hun eigen leven te integreren in hun fantasierijke spel. Interactief fantasiespel, vooral met leeftijdsgenoten, broers en zussen of familieleden, ontwikkelt ook het vermogen van een kind om gezichten te lezen, sociale vaardigheden te begrijpen en empathie te leren, zegt ze.

Sharpe zegt dat spelen op elektronische apparaten voor vermaak risico's voor de ontwikkeling van kinderen met zich meebrengt. Meer schermtijd in plaats van creatief spelen kan leiden tot slaapproblemen, gedragsproblemen en obesitas.

Verveel je, word creatief

Martin Lossman, opvoeder, docent, auteur en leraar, vertelt dat er ook studies zijn die aantonen dat kinderen tegenwoordig niet meer dezelfde creativiteit en verbeeldingskracht hebben als vroeger. Onderzoekers denken dat de belangrijkste reden hiervoor het gebrek aan verveling is, wat vaak een belangrijke inspiratiebron is om creatief te zijn. In de huidige maatschappij dragen tablets en smartphones ertoe bij dat we constant vermaakt worden - en blijkbaar geen bijzondere behoefte hebben om creatief te zijn. Deze trend geldt ook voor onze kinderen.

Als een kind klaagt dat het zich verveelt, is het moeilijk om dat te negeren. Als ouders heb je vaak het gevoel dat je je kinderen moet vermaken en steeds nieuwe activiteiten moet verzinnen. Kinderen worden er niet slechter van als ze zich van tijd tot tijd vervelen. Leer kinderen zich te vervelen en deze verveling ook oké te vinden.

Vooral kinderen moeten soms niets doen om te leren rust te vinden, te kunnen dagdromen, creativiteit te vinden om hun eigen vermaak te creëren en te ontspannen. Onderzoek toont aan dat wanneer we het rustig aan doen en ons niet op iets speciaals richten, we vaak met betere oplossingen en ideeën komen.

De gevolgen van verslaving

De meeste ouders van jonge kinderen kunnen zich wel in dit scenario inleven: hun kroost zit helemaal te relaxen voor het beeldscherm - en dan de ruzies en driftbuien wanneer het apparaat weggehaald wordt. De overgang van de ene activiteit naar de andere kan al moeilijk zijn voor kleine kinderen, maar de stap weg van digitale apparaten is vaak moeilijk te verdragen.

De kleintjes, die normaal heel lief zijn, krijgen soms echt een andere persoonlijkheid wanneer beeldschermen worden weggehaald”, zegt Rebecca Rialon Berry tegen The New York Times. Zij is een klinisch assistent-professor op de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie aan de N.Y.U. Langone Health.

In een onderzoek door onderzoekers van de Universiteit van Washington onder 27 ouders van kinderen in de leeftijd van 1 tot 5 jaar, zei 93 procent van de ouders dat hun kind “af en toe een woedeaanval heeft, zeurt, of zich verzet tegen het beëindigen van schermtijd" En 37 procent zei dat schermtijd "bijna altijd eindigt in een gevecht."

 De intense geluiden, kleuren en snelle bewegingen van digitale inhoud kunnen veel meeslepender en spannender zijn dan wat er in de echte wereld te beleven valt- en daarom is het veel moeilijker om je er los van te maken”, aldus Dr. Berry. 

 (Tekst gaat verder onder afbeelding)

Handige richtlijnen

De Canadian Pediatric Society publiceerde onlangs richtlijnen voor het bevorderen van gezond schermgebruik. De volgende tips voor het omgaan met schermtijd worden aanbevolen voor jonge kinderen:

  • Geen schermtijd voor kinderen jonger dan twee jaar (met uitzondering van videobellen met vrienden en familie).
  • Minder dan een uur per dag routinematige of regelmatige schermtijd voor kinderen van twee tot vijf jaar.
  • Beeldschermen ten minste één uur voor het slapengaan vermijden.
  • Handhaaf dagelijkse "schermvrije" tijden, vooral tijdens maaltijden en om wat leestijd in te richten.

Xplora's visie

We hebben het geluk dat we leven in een tijd waarin de technologie zich enorm snel ontwikkeld. Deze technologieën bieden grote mogelijkheden voor de meeste (zo niet alle) onderdelen van het leven, waaronder nieuwe en andere mogelijkheden voor gezinnen om contact te leggen en samen te werken.

Maar we moeten ons wel bewust zijn van de manier waarop we deze technologieën in ons leven integreren en van de gevolgen die ze hebben voor onszelf, onze relaties en onze kinderen.

De visie van Xplora is om kinderen actiever te maken en we willen helpen om het voor zowel kinderen als ouders een beetje makkelijker te maken om schermtijd te beperken. De Xplora smartwatches voor kinderen bieden inspiratie voor meer fysieke activiteit en meer onafhankelijkheid bij je kinderen - waarbij de volwassenen de controle kunnen behouden.