Nieuws

10 Tips voor een veilige weg naar school!

10 Tips voor een veilige weg naar school!

Het is weer zover!

Eindelijk weer naar school! Voor de kleuters begint een groot avontuur, voor groep drie wordt het spannend om de eerste woordjes te leren, en de hogere groepen zien hun vrienden weer terug na de vakantie. Alles is weer nieuw, spannend en opwindend. Er is veel te ontdekken en veel te beleven. De weg naar school, alleen of met vrienden, is de eerste grote stap naar zelfstandigheid en belangrijk voor het zelfvertrouwen. Natuurlijk worden de kleuters en jongere kinderen vaak nog gebracht, maar de wat oudere kinderen mogen misschien al zelf lopend of op de fiets naar school. 

We hebben daarom tien belangrijke tips om deze grote stap goed te laten verlopen. 

1. Oefen je weg naar school!

Voordat de school begint, of tijdens de eerste dagen is het handig de weg naar school een paar keer samen met je kind te lopen of te fietsen. Draai de rollen om en laat je kinderen je naar school brengen. Op die manier kun je achter eventuele onduidelijkheden komen, en kan je de gevaarlijke punten op de route goed met elkaar bespreken. Bekijk ook of er op de route zebrapaden en verkeerslichten zijn om de weg over te steken.

2. Leg het verkeer uit

Het is belangrijk dat kinderen de belangrijkste verkeersborden en -regels kennen. Leer je kind voorzichtig te zijn en goed te kijken, ook bij het oversteken van veilige oversteekplaatsen zoals zebrapaden en verkeerslichten. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk bij het fietsen de hand uit te steken, en goed op de auto’s en voetgangers te letten. 

3. Een omweg kan juist een goede keuze zijn

Kies niet noodzakelijkerwijs de kortste weg naar school, als deze route onhandig of zelfs onveilig is. Ook al is het misschien een omweg, de veiligste route is de beste keuze. 

5. Plan genoeg tijd in

Wanneer er teveel haast in het spel is kunnen kinderen snel minder goed opletten en foutjes in het verkeer maken. Er is dan een grotere kans op ongelukken, dan wanneer het kind bedachtzaam en geconcentreerd naar school kan lopen of fietsen.

6. Ga met een groepje

Samen in een groep hebben kinderen niet alleen meer plezier op weg naar school, maar het is ook nog eens veiliger.  Belangrijk is om ook uit te leggen dat ze nooit met vreemden mee mogen lopen.

 7. Geef het goede voorbeeld!

Het voorbeeld van de ouders is superbelangrijk voor kinderen. Jonge kinderen kijken goed naar hun ouders en kopiëren het gedrag. En dat is ook zo als het om het verkeer gaat. Hou je dus zelf ook aan de regels, en leg uit waarom je dat doet. Dan gaan kinderen dat zelf ook op een goede manier doen.

8. De reis naar school eindigt op school!

Ook als het schoolgebouw al in zicht is, is de reis naar school nog niet klaar. Ook tijdens de laatste paar meters is er nog verkeer waarop gelet moet worden, dus leg je kinderen uit dat ze tot ze op het schoolplein zijn alert moeten blijven. Op het plein kan het spelen beginnen!

9. Nog even napraten

Zijn je kids weer thuis, en zit je gezellig samen aan de thee of aan het avondeten, dan praat je natuurlijk na over de schooldag. Neem daarin ook even de weg naar school door. Misschien komen er spontaan nog wat vragen of ervaringen op, waarover je nog even kan kletsen. Zo wordt het verkeer en de weg naar school steeds een beetje duidelijker. 

10. Laat de auto staan

Kies er niet te snel voor de kids toch even met de auto naar school te brengen. Ten eerste is het niet goed voor het milieu, ten tweede missen de kinderen weer een stukje beweging, en er gaat een mooi leermoment richting zelfstandigheid verloren. En ook met slecht weer kan er best gefietst of gewandeld worden ;)

 Wil je nog wat meer tips, of toffe opdrachten en kleurplaten over het verkeer? Kijk dan hier: 

https://vvn.nl/leerjekindoververkeer 

Hoe kan de Xplora smartwatch helpen?

Omdat de weg naar school natuurlijk een grote stap is richting zelfstandigheid en dat best een beetje spannend kan zijn, hebben we met onze Xplora smartwatches een handig hulpmiddel ontwikkeld.  Door de telefoonfunctie kun je steeds in contact blijven met je kinderen (leer ze daarbij wel om even te gaan stilstaan op een veilige plek als ze de telefoon opnemen). Je kunt via de GPS functie zien waar je kind zich bevindt, en of er die dag misschien een omweggetje genomen wordt. Ook bestaat de mogelijkheid om de school als veilige zone in te stellen. In dat geval krijg je via de Xplora App een melding zodra je kind de school bereikt heeft en weer weggaat. En dan is er nog de handige schoolmodus, waardoor je kind tijdens de schooluren niet door de smartwatch afgeleid kan worden.

Je kunt onze watches trouwens ook bij Coolblue bestellen.

Wij wensen alle kinderen een mooie start op school! Kom veilig op school aan, maak plezier met je vrienden en geniet van het leren!