Nieuws

Onze lente DIY: We gaan prachtige papieren bloemen maken!

Onze lente DIY: We gaan prachtige papieren bloemen maken!

Rozen verwelken…. Tulpen vergaan…... maar die van ons bloeien eeuwig :-)

 Wie kent dit moment niet: het mooie, kleurrijke boeket begint te verwelken en de bloemetjes laten hun kopjes hangen. Zou het niet tof zijn een boeket in je vaas te hebben dat altijd mooi blijft en dus super duurzaam is? En hoe leuk is het om een stukje van die prachtige bloemenvelden buiten in huis te halen, zonder dat je ze water hoeft te geven?

 Vandaag gaan we een aantal geweldige papieren bloemen maken, wat supermakkelijk samen met je kids te doen is. Een leuke activiteit voor iedereen die graag creatief bezig is en zelf iets decoratiefs wil maken.

 

Onze kinderen waren erg trots toen de eerste bloem klaar was en stuurden meteen een foto met hun Xplora kindersmartwatch. Nu hebben we meteen het perfecte idee voor een Moederdag cadeau. Of een leuk cadeau voor de volgende verjaardag!

Een boeket vol zelfgemaakte bloemen - hoe cool is dat?!

Wij gebruikten crêpepapier in roze, oranje, geel en heel licht abrikoos. Maar je kunt natuurlijk helemaal zelf kiezen welke kleuren je mooi vindt. Het is wel een aanrader om kleuren uit dezelfde kleurfamilie te kiezen voor een mooie eenheid. Pasteltinten zijn nog steeds erg populair en passen meestal goed in je woonkamer. En een andere tip: ook vloeipapier werkt goed!

Wij gingen in ieder geval voor lekker opvallende kleuren! ;-)

Hier laten we je zien hoe je twee verschillende soorten kleurrijke papieren bloemen kunt maken:

 

Wat je nodig hebt:

  • crepe of vloeipapier
  • metaaldraad
  • schaar
  • touw
  • potlood
  • iets ronds, bijvoorbeeld een beker of kopje 

 

Bloemvariatie 1 - we vinden ze een beetje op pioenrozen lijken

1. Knip een stapel crêpepapier ter grootte van een hand met ongeveer 8-10 lagen

2. Vouw het heen en weer aan de lange kant - in een zigzag - als een waaier of een accordeon.

3. Strijk het stapeltje gevouwen papier goed glad, zodat de plooien beter blijven zitten.

 

4. Neem dan een kort stukje touw en knoop het in het midden van het gevouwen papier.

5. Nu kun je beide uiteinden met een schaar rond knippen, dus de hoekjes eraf

6. Vouw nu de twee kanten naar elkaar toe (met de vouwen naar boven) en houd het crêpepapier in het midden vast

7. Trek nu elke laag papier naar het midden.

8. Doe dit tot de bloem vorm krijgt en eruit ziet als een echte bloem.

9. Nu is de bloem eigenlijk al klaar. Je kunt ze ook zo ophangen of als krans aan elkaar vastbinden.

10. Maar we knippen wat staaldraad af (dubbele lengte, afhankelijk van de hoogte van de vaas), klappen het draadje dubbel, steken het door het midden van de bloemen en draaien de twee kanten draad in elkaar. 

Je eerste bloem is klaar!

 Tip: Als je wilt, kun je ook papier met meerdere kleuren gebruiken.

 

Bloemen Variatie 2 - Anjers en bloesems

 1. Knip een stapel van ongeveer 8-10 lagen crêpepapier. Het moet iets groter zijn dan het kopje dat je gebruikt, en de diameter van dit kopje bepaalt ongeveer de grootte van je bloem. 

2. Plaats het kopje op de stapel papier en maak een cirkel eromheen met een potlood.

3. Nu moet een volwassene even helpen of je kunt een klemmetje gebruiken om alles bij elkaar te houden: Snijd via de potloodlijn de cirkel uit, en doe dit tegelijk door alle lagen papier

4. Nu moet een volwassene met een puntige schaar of een ander puntig voorwerp een gat maken in het midden van deze in een cirkel gesneden lagen papier.

5. Knip dan een stuk staaldraad af. Hij moet twee keer zo lang zijn dan je uiteindelijke steel van de bloem. 

6. Buig nu de draad in het midden en steek de lus door het gat in het papier. We buigen de draadlus naar de zijkant om, zodat de bloemblaadjes er niet overheen kunnen glijden. We doen hetzelfde aan de onderkant van de papieren bloemen: buig de draad gewoon opzij als een lus, zodat de bloemblaadjes op hun plaats blijven.

7. Nu komen we bij het leukste en mooiste gedeelte: begin met het eerste papiertje en ga dan verder naar beneden: buig elk papiertje naar boven en plooi of druk het golvend samen zoals je wilt. Wanneer de bloem meer samengedrukt en omgekruld wordt, zal ze later op een anjer lijken - wanneer de bloem minder bij elkaar wordt gedrukt, en de blaadjes iets meer golven, zal ze meer op een wilde roos lijken :-)

8. Zodra alle bloemblaadjes naar boven zijn getrokken, is de bloem klaar. Ook hier kun je met meerdere kleuren werken.

 De kinderen bij ons vonden het heel cool om de randen van de bloemblaadjes met viltstift te omlijnen nadat ze rond zijn uitgeknipt en zo gave details te creëren.

 Als je wilt, kun je de draadstengel ook omwikkelen met wat groen crêpepapier. Maar hier vonden de kinderen de stengels mooier zonder papier :-)

 We hadden veel plezier met het maken van de bloemen en het wow-effect was enorm groot aan het eind: de kinderen presenteerden trots hun zelfgemaakte bloemen aan iedereen en konden niet wachten om ze weg te geven als cadeautje. DIY papieren bloemen maken is de perfecte activiteit om thuis samen te doen, bijvoorbeeld tijdens het aankomende paasweekend.

 En mocht je nou nog geen watch hebben om mooie foto's van je bloemen te maken, of wil je een watch cadeau doen, kijk dan even hier in onze shop!