Nieuws

Wat zijn de gevolgen van cyberpesten?

Wat zijn de gevolgen van cyberpesten?

De digitale wereld

Ons online leven zit vol mogelijkheden, maar daarnaast ook vol gevaren. In onze vorige blog spraken we er al even over, het cyberpesten. Vooral voor onze kinderen is dit een van de meest voorkomende bedreigingen, en het kan heftige effecten hebben.

Dus, wat is cyberpesten en hoe kunnen we het stoppen? Als ouders hebben wij willen we er altijd voor zorgen dat onze kinderen veilig zijn, zowel in de echte wereld als in de digitale wereld. 

Xplora's visie is om te zorgen voor een veilige en zekere introductie in het digitale wereld van deze tijd, met alle nieuwe technologie. Met onze smartwatches en app voor ouders kunt je je kinderen afschermen van sociale media en heb je de controle over de contacten die de watch kunnen bellen, en die gebeld kunnen worden.

Wat is cyberpesten?

Cyberpesten is pesten met behulp van digitale technologieën. Het kan plaatsvinden via sociale media, online fora, spelplatformen en berichtendiensten op mobiele telefoons. Het is herhaald gedrag, gericht op het bang maken, boos maken of beschamen van degenen die het doelwit zijn. Voorbeelden zijn:

  • het verspreiden van leugens over een persoon of het plaatsen van gênante foto's of video's van deze persoon op sociale media
  • kwetsende, beledigende of bedreigende berichten, afbeeldingen of video's sturen via berichtendiensten
  • zich voordoen als iemand anders en namens hen of via nepaccounts gemene berichten naar anderen sturen.

UNICEF verzamelde een aantal specialisten en deskundigen om antwoorden te vinden op een aantal van de meest voorkomende problemen in verband met online pesten. Dit is wat zij ontdekten.

Geen ontkomen aan

Als pesten online gebeurt, kan het voelen alsof je overal wordt aangevallen, zelfs in je eigen huis. Het kan lijken alsof er geen ontkomen aan is. De gevolgen kunnen lang aanhouden en kunnen iemand op vele manieren beïnvloeden:

  • Mentaal - zich overstuur, beschaamd, dom of zelfs bang of boos voelen
  • Emotioneel - je schamen of je interesse verliezen in de dingen waar je van houdt
  • Lichamelijk - vermoeidheid (slaapproblemen), of symptomen als buikpijn en hoofdpijn

Het gevoel uitgelachen of gepest te worden door anderen, kan mensen ervan weerhouden hun mond open te doen of te proberen het probleem aan te pakken, door het bijvoorbeeld aan iemand anders te vertellen.

De gevolgen

Kinderen die te maken krijgen met cyberpesten, kunnen zich gaan schamen en zich nerveus, angstig en onzeker gaan voelen over wat mensen over hen zeggen of denken. Hierdoor kan het zijn dat ze zich gaan terugtrekken van  vrienden en familie, negatieve gedachten ontwikkelen en zich schuldig gaan voelen. Juist het feit dat ze er niks aan durven te doen, maakt dat ze in een neerwaardse, emotionele spiraal komen te zitten. Daarnaast komen fysieke symptomen zoals hoofdpijn, misselijkheid of buikpijn ook vaak voor.

Kinderen kunnen hun motivatie verliezen om de dingen te doen die ze normaal graag doen en zich geïsoleerd voelen van de mensen die ze liefhebben en vertrouwen. Dit kan negatieve gevoelens en gedachten in stand houden die een negatieve invloed kunnen hebben op hun geestelijke gezondheid en welzijn, aldus de specialisten van UNICEF.

Spijbelen is een ander veelvoorkomend gevolg van cyberpesten en kan de geestelijke gezondheid van jongeren aantasten. Dit kan er zelfs toe leiden dat ze middelen als alcohol en drugs gaan gebruiken of gewelddadig gedrag gaan vertonen om met hun psychische en fysieke pijn om te gaan.

Als ouder de controle houden

Pesten via whatsapp-berichten of via foto's of video's via sociale media is zeer schadelijk, en komt helaas veel voor.

Uit een onderzoek van het Pew Research Center uit 2018 bleek dat 59% van de kinderen zelf te maken heeft gehad met kwetsend online gedrag. Schelden was de meest voorkomende vorm van cyberpesten, gevolgd door het verspreiden van valse geruchten, en zelfs fysieke bedreigingen.

Ongeveer een kwart van de tieners zegt expliciete afbeeldingen te hebben ontvangen waar ze niet om hadden gevraagd. Hoewel tienerjongens en -meisjes evenveel kans maken op cyberpesten, komen bepaalde vormen, zoals het verspreiden van geruchten en het ongevraagd ontvangen van expliciete afbeeldingen, vaker voor bij meisjes. En over het algemeen hebben tieners die een groot deel van hun vrije tijd online doorbrengen meer kans om te worden geconfronteerd met online pesterijen dan de minder frequente online bezoekers.

Alleen zelf ingestelde contacten

Met een Xplora smartwatch heb je als ouder controle over de contactenlijst, waar 50 contacten kunnen worden geregistreerd die de watch kunnen bellen en berichten kunnen sturen. Niemand anders kan contact opnemen met je kind via de smartwatch, die nog steeds werkt als een telefoon waarmee je zelf altijd in contact met je kind kunt zijn, wanneer dat nodig is.

Voor onze jongste kinderen zijn er geen praktische redenen om al veel online te zijn, en daarnaast zijn kinderen tegenwoordig veel minder fysiek actief. Met een Xplora smartwatch kun je je kinderen gerust naar buiten sturen om te spelen, want de ingebouwde GPS en de veilige zones zorgen ervoor dat je weet waar je kinderen zijn. De smartwatch heeft ook een SOS-functie en kan worden gebruikt om te bellen en berichten te versturen - zonder toegang tot sociale media en internet zoals bij gewone smartphones. Geef je kind dus met Xplora een veilige introductie in de digitale wereld.